Uttaberga Byförening

Namnet kan kännas märkligt; det finns ju ingen by här som heter Uttaberga. Däremot ett område som ligger utanför bergen, i det här fallet öster om Hannmyrkullen, Vågsberget och Kaststensberget. I lä vid de bergen ligger byarna Vågen, Trefoten, Lien, samt Södra och Norra Halån.

Deras gemensamma nämnare heter sedan mitten av 1960-talet Uttaberga Byförening, och har som sin stora uppgift att förvalta den gamla skolan som var i bruk fram till 1965. För något år sedan stod föreningen inför ett vägval; att lägga ned föreningen och därmed mista samlingslokalen, eller att göra en nystart. Beslutet föll på en ny- och omstart, och nu är man mer aktiva än på många år, berättar föreningens ordförande Janniche Thalén.

– Vi är väldigt breda, men satsar mest på familjeaktiviteter i och vid skolan, som Halloween, Jul och Påsk. För att dra in pengar har vi flera gånger tagit på oss grillning vid andra arrangemang i bygden, och vi har till och med städat vägkanter åt Trafikverket längs E14 mellan Bräcke och Östersund. Det behövs mycket pengar och många ideella timmar för att hålla skolhuset i skick. Och inte bara i skick; nu ska vi bygga ett nytt kök på övervåningen så huset blir ännu mer användbart. Ibland hyr vi ut det till andra föreningar eller privatpersoner, men det är alltid gemenskapen och framtiden i våra byar som är i fokus.

Senast uppdaterad 3 april 2024