Som det går ana av namnet har man varit en orienteringsklubb, men numera ligger fokus på längdskidspåren och skidbacken. I kommunen finns 3 utförsåkningsanläggningar; Jannebacken i Stugun som drivs av Stuguns Alpina, Kullstabacken i Hammarstrand som drivs av ett lokalt företag, och så OK Forsarnas backe som ligger i Bispfors. Närmare bestämt alldeles intill det gamla Skogsinstitutet, numera konferensanläggningen Älggårdsberget. Klubbens längdskidspår utgår från idrottsplatsen Östervåg, med belysta 1,4 och 2,5 km, och ett delvis obelyst spår på 7,6 km.

Men åter till backen. Den är 400 meter lång med en fallhöjd på 70 meter, och där har klubben också ett hus med café och ett rum för uthyrning av skidor och pjäxor. Uppför tar man bygelliften, och på nedfärden glider man på enbart natursnö som jämnats till och packats med klubbens egen pistmaskin. Vintern 22-23 hade man efterlängtad säsongspremiär 12:e februari, och sedan finns ett arbetsschema för funktionärer fram till 2:a april. Ingen vet förstås hur lång skidsäsongen blir, utan det är som den återkommande liftvärden Janne Forsberg säger, att ”vi får ta en dag i taget, det är bara att rätta sig efter vädret. Så passa på och åk medan det går”. I caféet finns förutom fika och godis även varma mackor och korv med bröd.

Hit hittar inte bara skidåkarna, utan också bybor som tar en promenad eller en biltur för att träffa folk, få sig något gott i magen, och samtidigt stötta klubbens verksamhet.

Senast uppdaterad 6 mars 2024