Ridklubben Östjämten

Det är en livaktig förening som huserar i Ammeråns hästsportcenter i den östligaste delen av byn Döviken, alldeles intill Rv 87. Själva ridhuset har funnits sedan tidigt 1990-tal, medan ridklubben bildades redan 1978, och hade tidigare sin verksamhet på andra platser.

Nu har man över 200 medlemmar och cirka 80 ridelever som fördelas i olika grupper efter ålder och färdighet. Klubben har 10 egna hästar, och även 8 boxplatser som hyrs av andra hästägare. Även av den anledningen finns alltså folk på plats dagligen, och i hyresavtalen ingår också att ta ut och in, mocka och utfodra klubbens egna hästar. Flera kvällar i veckan har man ridgrupper som sköts av klubbens 2 anställda, och ibland av någon inhyrd instruktör. Några kvällar är också vikta för hoppträning. Tre timmar i veckan är det även skötsel och underhåll av ridhusets golvbeläggning, som består av en porös sågspånsblandning. Evelina Borglund, en av klubbens styrelseledamöter, förklarar hur man går till väga för att börja rida via klubben:

– Det är bra om man ringer eller mailar först, och kontaktuppgifterna finns på vår hemsida www.rkostjamten.se . Sedan hör någon av våra instruktörer av sig för att prata om vilken nivå som är lämplig, och så bjuds man in till ett prova på-tillfälle. Kläder får man hålla själv, men övrig utrustning finns att låna. Och så behöver man bli medlem i klubben, för då är man försäkrad via Svenska Ridsportsförbundet här på anläggningen. Varje kväll har vi också en eller flera stallvärdinnor på plats. Man får mycket för medlemsavgiften och ridavgiften, men samtidigt ingår också en hel del ideellt arbete, som i och för sig bidrar till den fina gemenskap vi har i klubben, förklarar Evelina.

Senast uppdaterad 6 mars 2024