Anna Karin Wennerberg

Visst är Anna Karin Wennerberg, med företaget AKW Illustration & Design, Strömsnäsbo sedan flera generationer, och visst bor hon sedan 1997 i familjens före detta sommarstuga vid Gesunden. Fast vägen dit var lång och krokig.

Med föräldrar engagerade i bygget av pappersbruket Bai Bang i Vietnam på 1970-talet, blev det några års liv och skolgång där bredvid risfält och vattenbufflar. Resten av grundskoletiden tillbringade hon sedan i Timrå. Anna Karins första yrkesmässiga lärospån utmejslades på Mittuniversitets gren för Industridesign i Sundsvall, och där skapade hon något som ännu är en del av levebrödet.

–Jag ville göra vedinbärandet enklare, och fick då börja med behovs-, krav,-och funktionsanalys. Det skulle finnas ett behov, den skulle vara snygg och den skulle vara praktisk. Det är en hög vedkorg i svart metall, och utskuret mönster med naturmotiv. Om man vill köper man till en kärra. Den har jag också tagit fram själv. Då kan man köra vedkorgen från vedboden ända fram till kaminen eller vad man nu har för eldstad. Nu gör jag också fasadprydnader i samma stil, men där är det ett annat behov som styr, skrattar Anna Karin. Då handlar det om ett behov av skönhet.

Hon har också illustrerat en lång rad böcker med skogstema, framför allt i samarbete med professorn och forskaren Lars Kardell. I den senaste inleds varje kapitel med en akvarell av Anna Karin.

–Annars har jag nyligen målat kartor på beställning från Statens Fastighetsverk. Dom ska sitta på översiktsskyltar vid Bäckaskogs slott i Skåne och vid slottsruiner på Visingsö. Det är roliga jobb. Jag börjar med att skissa så det blir skalenligt, och så landar det i en akvarell.

I stort sett alla Anna Karins motiv är hämtade från naturen, och den är väldigt påtaglig till vardags. Hon och den norskfödda gråhunden Varg bor avskilt i skogen med hundratals meter till närmaste granne, och ändå mitt i världen.

Så när du signaturen AKW får se, minns då att den är tecknad för hand, i en atelje vid Gesundens strand.

Senast uppdaterad 2 februari 2024