Melanie och Sebastian

Melanie och Sebastian

Sebastian till vänster och Melanie till höger sitter på en bänk och ler till varandra. Melanie håller i en kopp.

Sedan 2014 har Melanie Sagofjäll och Sebastian Ratajczyk bott i Utanede, och bara några hundra meter från där Ragunda kommun omärkligt möter Sundsvall. Melanie har tidigare bott i Jämtland, men var en period tillbaka i Pforzheim i sydvästra Tyskland, och träffade då Sebastian. Båda ville helst bo i Jämtland, och via en annons köpte de huset i Utanede osett.

– På vägen hit stannade vi i Gävle och hämtade nyckeln, och så köpte vi en madrass för att kunna övernatta här. Det var 2013, och året därpå flyttade vi hit permanent. Vi trivs jättebra, det känns tryggt att bo så här naturnära, och så har vi bra grannar.

Melanie sitter på en bänk.

Texten på bänken fritt översatt från latin: ” Vi fattiga har det bra”.

Paret driver nu var sitt företag, inom helt olika branscher. Melanie, som har 3 års utbildning till urmakare, reparerar och servar klockor, och då främst mekaniska urverk som i golv- och väggur.

– Ofta räcker det att rengöra och smörja dem, men ibland behöver jag skaffa eller tillverka någon reservdel. Det är roligt när jag kan ge ett nytt liv åt någon gammal kär släktklenod.

Sebastian som står framför ett hus med en motorsåg i ena handen och en trä skulptur av en rovfågel i den andra.

Sebastian arbetade tidigare med motorsåg och röjsåg, men har nu tillsammans med en granne startat ett företag som sysslar med avverkningsplanering. Sina färdigheter med motorsågen använder han ändå i extraknäcket som motorsågsskulptör. Senast hade han en beställning från Finland på en skulptur som skulle bli förstapris i ett jakthundsarrangemang.

På frågan vad de upplever för nackdelar med att bo där de bor, nämner de efter funderande, att det är långt till familj, släkt och vänner i Tyskland.

– Fast nu har min mamma och mormor flyttat till Krångede. Dom följde vårt exempel, skrattar Melanie.

Senast uppdaterad 20 december 2023