Peter i Borgänge

Som ett pärlband längs vägen nordväst om Borgvattnet ligger nio torp som ett minne av den reform som på 1930-talet lanserades av dåvarande statsministern Per Albin Hansson. Därför kallas de också Per-Albintorp. Det nordligaste av dem ägs av Peter Lindqvist sedan tidigt 90-tal, då han övertog det efter sin mormor och morfar, och han har nu bott där permanent sedan 2007.

Peter driver eget företag som elektriker, och har även varit gymnasielärare i el-lära i såväl Bispgården som Strömsund. Förutom musik är gamla fordon ett av Peters intressen, och det märks bredvid ladugården, där man kan se en rad bilar och en traktor av modeller som var betydligt vanligare för ett halvsekel sedan. Det märks även på firmabilen, Gröna faran, vars mätarställning nu har passerat 81000 mil.

- Det är skönt att bo så här, med friheten att ha egen mark omkring sig. Och grannar finns, men dom syns inte. Sen är det ju bara tre kilometer fram på byn, till affärn och macken. Jag jobbar mest i Ragunda, och i delar av Strömsunds kommun, men just nu har jag ett ganska stort jobb här på byn, där en familj håller på att bygga ut sitt hus. I stort sett alla behöver hjälp av en elektriker nån gång, så bokningarna tickar in.

Hemma på gården finns också tre husdjur; geten Lisa och katterna Cozy och Teddy. De sistnämnda ville inte vara med på bild, men Lisa var desto mera linslus, och hade också gärna mumsat i sig skribentens anteckningsblock, om tillfälle funnits. Men den här gången kammade hon noll.

Senast uppdaterad 20 december 2023