Borgvattenbygden - För en levande landsbygd

På de allra flesta ställen i Sveriges landsbygd finns hus som används väldigt sällan eller står helt obebodda och så även i Borgvattenbygden. Via ett projekt under 2019 påbörjades arbetet med att identifiera dessa fastigheter. Kanske kan du hitta ditt drömboende här?

Borgvattenbygden utgör Ragunda kommuns nordvästra del och ligger i ett skogslandskap som genomskärs av Natura 2000-skyddade Ammerån. Borgvattnet är rikskänt via Spökprästgården och den vackra kyrkan som ligger mitt i byn. Det finns en kommunal servicepunkt i livsmedelsaffären och en kooperativt ägd drivmedelsanläggning bredvid. Om du söker ett boende som ligger en bit ifrån de stora stråken är Borgvattenbygden något för dig. Kom gärna och besök oss!

Är du intresserad av att flytta till Borgvattnet och byarna i närheten?

Kontakta gärna Ragunda kommuns samordnare:

Lars Blixt, mobil 072-247 61 67

lars.blixt@ragunda.se

Om projektet "Husinventering"

På de allra flesta ställen i Sveriges landsbygd finns hus som används väldigt sällan eller står helt obebodda och så även i Ragundadalen. Via ett projekt under 2019 påbörjades arbetet med att identifiera dessa fastigheter.

Första området blev Ragunda kommuns nordvästra del. Där arrangerades en träff för var och en av de åtta byar som ingick i projektet. Alla hjälptes åt att sortera husen i olika kategorier som bebodda, deltidsbebodda, öde och vilken potential husen skulle kunna ha. Där utsågs också ombud för varje by, och dessa personer formulerade sedan ett brev som sändes till ett 70-tal fastighetsägare.

Där försökte man väcka tankar och så några frön hos ägarna, genom att fråga bland annat vad som skulle få dem att tillbringa mera tid eller bosätta sig på sina fastigheter. Det var ingen uppmaning att sälja, utan snarare en påminnelse att de har en resurs som skulle kunna användas mera.

- Det handlade mycket om tillfälligheter, en kedja av positiva skeenden och nya fina bekantskaper ledde fram till något som jag tidigare inte haft, lugnet säger Per-Anders Wikström som flyttat från Södertälje till Borgvattnet.

Cirka 33% svarade och de allra flesta var positiva till initiativet. Några svarade att deras hus skulle fortsätta att vara fritidshus, några att de har planer på att flytta dit själva och några att de nog kunde tänka sig att sälja; det hade bara inte blivit av och saker blir sällan enklare med tiden.

Bild på skylt som det står "Välkommen till borgvattnet".

- I mitt fall blev flytten till Borgvattnet något som förvandlade mitt liv till det bättre. Möjligheten att leva här i fin natur med alla förutsättningar till återhämtning är mycket värdefullt både för mig och säkerligen för fler som kanske inte ens vet det själva ännu avslutar Per-Anders.

 

Senast uppdaterad 23 mars 2021