Stina och Roger i Höglunda

Som i en värld för sig, 600 meter från närmaste granne i Höglunda, bor Stina och Roger Dahlquist på Långbergets gård. Den har alltid brukats av Rogers familj, och sedan 2014 driver makarna den tillsammans.

Det är fjällkorna med sitt smakrika kött som är huvudgrenen, men Stinas godistillverkning har seglat upp som god tvåa. Stina är själv allergisk mot mjölkprotein, och det var en anledning till att hon började göra godis som är fritt från samtliga allergener. Försäljningen tog verklig fart efter en artikel i Astma- och Allergiförbundets medlemstidning. Numera säljer hon varorna via den egna webbutiken Godis för alla, och precis som med nötköttet är kundkretsen i stort sett endast privatpersoner.

Stina var en av initiativtagarna till REKO-ring Ragunda som startade 2018, och gården säljer nästan allt man producerar via just REKO.

Just nu pausar paret sin grönsaksodling, men inte helt och hållet.

–Jag har tvingat Roger att sätta lite rödbetor, skämtar Stina, för vi kommer att tävla på SM i mathantverk med vår rödbetskorv, så vi behöver några kilo till det.

Ibland åker Stina iväg för att kocka på barn- och ungdomsläger via Astma- och Allergiförbundet, och det är de enda dagarna på året som makarna är ifrån varandra.

–Vi är väldigt olika varandra, berättar Stina; Roger är tystlåten och eftertänksam, medan jag är den spontana, så vi är som två motpoler.

Fast motpoler är viktiga. Båda polerna på ett batteri måste ha bra kontakt om man ska få fram den rätta kraften. Både Roger och Stina är akademiskt skolade, Roger som Ekotekniker, och Stina som Socionom, och det var tack vare den utbildningen hon flyttade från Göteborg till Jämtland. Deras karaktärer märks på flera sätt; som att när Roger har bott på några enda ställen, har Stina haft 37 olika adresser. Men nu är det färdigflyttat.

Senast uppdaterad 13 augusti 2024