8 december 2022 kl. 13.00-15.00

Föreläsningsserien After Work - Folktro om jakt och övernaturliga rovdjur

Torsdag den 8 december klockan 13 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Hammarstrand på Strandliden är det direktsänd föreläsning från Jamtli!

Om föreläsningen

I äldre tid fanns det gott om olika magiska föreställningar. I det här föredraget presenteras flera exempel och berättelser från länet. Vi får stifta bekantskap med bland andra skogskäringen, hamnbjörnen, varulvar och trolltjädern. Det berättas också om skrock och ritualer knutna till jakten, om hur vapnen kunde laddas med magisk kraft, vad lavskrikans läten hade för betydelse, om olika trollskyttar och varför det ansågs vara otur att möta en kvinna när man var på väg till jakten. 

Medverkande: Tommy Kuusela, Dialekt och folkminnesarkivet i Uppsala.

Lokala mötesplatser

Tillsammans med Ragunda Hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arrangerar Studieförbundet Vuxenskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den lokala mötesplatsen för föreläsningsserien After Work i Vuxenskolans lokaler på Strandliden. Varmt välkomna på torsdagarna kl 13.00 under hela hösten

Mer information

Mer information om föreläsningarna finns på Arkivet i Östersunds hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad 23 september 2022